Львівська дослідна станція. Лабораторія годівлі риб

Грех Володимир Іванович,
к. г. н.
тел.: +38 (03) 231-24-135;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Мета роботи лабораторії – розроблення принципів раціональної годівлі риб. Вивчення технологічних аспектів годівлі з врахуванням різних способів вирощування риб, а також з’ясування ролі різних нутрієнтів у ростових процесах риб та вивчення принципів збалансування кормів необхідними добавками для отримання позитивних продуктивних результатів вирощування риб різної вікової категорії. Важливою гранню мети лабораторії залишається досягнення високої якості м’яса риб, яких вирощують в аквакультурі. Для цього удосконалюються методи діагностики фізіолого-біохімічного статусу їх організму та розробляються аналітичні методи моніторингу за якістю рибної продукції.
Лабораторія годівля була заснована на початку роботи Львівського відділення Інституту рибного господарства, оскільки розроблення технологічних аспектів годівлі, а також формування рецептур рибних кормів є основоположними критеріями успіху рибництва. В останні роки акцентується увага над збільшенням резистентності риб, шляхом вивчення шляхів введення до складу рибних комбікормів природних антиоксидантів, таких як амаранту, розторопші, ехінацеї та інших. Вагомим здобутком лабораторії є розробки щодо введення до складу м’яса риб органічних форм йоду, на основі чого прісноводна рибна продукція змогла задовольнити потребу у цьому елементів у великій кількості міст України, де виявлено дефіцит цього елементу.
Для оцінки рибопродуктивності використовуються загальноприйняті розрахункові рибницькі методики. Якість годівлі оцінюється за індексами Фультона, гепатопанкреатичним та ін. Застосовується широкий спектр методик для визначення активності різних ензимів: травної системи, антиоксидантного захисту, ліпідного обміну. Здійснюється морфологічна оцінка тканин та органів з використанням гістологічних методик.
Основні напрями діяльності лабораторії:
- розроблення нових та удосконалення існуючих рецептур стартових та продукційних кормів для коропа за умов ставового вирощування з використанням місцевої та нетрадиційної сировини;
- вивчення впливу мінерально-вітамінних преміксів на фізіолого-біохімічний статус коропів та продуктивність його вирощування;
- розроблення методів раціонального згодовування кормів коропу;
- вивчення нормативів застосування в годівлі коропа імуномоделюючих та імуностимулюючих препаратів рослинного походження;
- застосування цеолітів в годівлі коропа.
Пропозиції послуг фізичним та юридичним особам:
- розроблення рецептур кормів з доступної сировини;
- випробування якості коропових кормів на фізіолого-біохімічний стан організму риб;
- експериментальне встановлення поживної цінності кормів;
- нормування годівлі коропових та осетрових риб.