Відбулося засідання щодо результатів консультативно-дорадчої роботи БУ «Методично-технологічний центр з аквакультури» у 2022 році

.

Спільна організація проведення таких засідань, включаючи Державне агентство меліорації та рибного господарства України, а також Інституту рибного господарства України являється щорічним підсумком рибогосподарської діяльності та результатом взаємодії даних установ у сфері дорадництва.

У роботі засідання взяли участь як керівники держустанов, інститутів, науковці, представники рибоохорони, так і науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів.

Висновки робочої групи засідання

1. Аквакультура в Україні продовжує стагнувати – про це говорять статистичні показники виробництва продукції аквакультури за галузевою формою звітності № 1А-риба (річна) «Виробництво продукції аквакультури за 2022р.». Продовжується зменшення обсягів виробництва, є системні проблеми у сферах управління, орендних взаємовідносин тощо. Стан сектору погіршився з початком військової агресії росії. Вирішення цих проблем потребують комплексних підходів та рішень уряду шляхом внесення відповідних змін до нормативно-правових актів.

2. Тінізація виробництва продукції аквакультури в Україні є досить високою. Це реакція бізнесу на несприятливий бізнес клімат та відсутність державного регулювання і підтримки цього сектору агропромислового комплексу держави. Однак навіть внаслідок військових дій на території України у 2022 році не відбулося тотального обвалу виробництва продукції аквакультури, який очікувався. Це дуже схоже на інерцію виробничих процесів, але через тінь визначити «запас міцності» вітчизняного виробничого сектору неможливо.

3. Вкотре констатуємо про найбільший інтерес у суб’єктів аквакультури до норм законодавства. Традиційно високий відсоток консультацій щодо орендних відносин в аквакультурі. Оренда водних об’єктів (та їх частин) і гідротехнічних споруд є проблемою № 1 навіть у військові часи.

4. Приємно відмітити, що інтерес до аквакультури, попри війну та інші негаразди, в українців залишається. Серед найбільш популярних консультацій – який напрямок з аквакультури є найбільш прибутковий, ризики бізнесу та порядок оформлення необхідних документів. Є запит суспільства щодо створення методичних посібників по конкретному об’єкту розведення (виду) аквакультури.

5. Актуальним питанням серед суб’єктів аквакультури – порядок отримання грантової допомоги від міжнародних організацій. У 2022 році представництвом ФАО ООН в Україні була ініційована грантова програм з підтримки малого бізнеса у сфері сільського господарства, в тому числі аквакультури. Як показує практика український бізнес потребує запровадження різних фінансових інструментів, особливо дотаційних, але не має достатнього досвіду для отримання такої підтримки. Цей напрямок для нас є перспективним і потребує відповідних знань та навчання щодо заповнення спеціальних форм.

6. Тінізація та інші негаразди в процесах виробництва продукції аквакультури є гальмівними факторами розвитку, але все ж таки інтерес вітчизняного бізнесу інвестувати в аквакультурну сферу залишається. Можна сказати, що українці зацікавлені вкладати кошти і розвивати власні рибницькі господарства (найчастіше мікро- та малі ферми), але ризики, пов’язані з процедурами оформлення документів дозвільного характеру переважають.

1

2

3