Помер Роман Іванович Пірус, високоповажний науковець та багаторічний очільник Львівської дослідної станції Інституту рибного господарства НААН

.

4 травня 2022 року на 82-му році життя відійшов до вічності Пірус Роман Іванович, назавжди залишивши слід у історії рибогосподарської науки.

Роман Іванович був уособленням Ученого: ерудованого, наполегливого, талановитого, із величезним практичним досвідом. Був не лише поважним та авторитетним науковцем, а й кваліфікованим спеціалістом із виробничих аспектів галузі.

У повсякденному житті був високопорядним та скромним, прикладом людяності та чесності. Втрата є непоправною для наукового співтовариства галузі рибництва, усіх, хто мав нагоду працювати з Романом Івановичем, його послідовників, практиків-рибоводів, учнів; родичів, друзів.

Роман Іванович народився у с. Зареванці Бучацького району Тернопільської області. Після закінчення зооветеринарного технікуму і проходження військової служби навчався у Львівському зооветеринарному Інституті, який закінчив у 1968 р. за фахом «ветеринарія». Трудову діяльність у Львівському відділенні Інституту рибного господарства НААН розпочав з 1970 р. молодшим науковим співробітником у лабораторії іхтіопатології, а у 2006 році очолив дану установу. За час роботи був виконавцем низки науково-дослідницьких розділів із питань добору засобів і методів профілактики та лікування ставових риб.

Впродовж багатьох років брав активну участь у моніторингу іхтіопатологічного стану державних та фермерських рибних господарств Західного регіону України. Вивчав вплив нових антигельмінтних препаратів, рівень і напрям обмінних процесів в організмі риб за їх дії та розробляв способи їхнього використання у рибництві. Працював над дослідженням дії екологічно безпечних лікувально-профілактичних препаратів нового покоління на рівень опірності організму риб до захворювань.

Крім того, Роман Іванович був автором близько 70 статей, 7 винаходів на корисну модель, методичних рекомендацій з діагностики і профілактики хвороб риб. За багаторічну працю у галузі рибництва Державним комітетом рибного господарства нагороджений трудовою відзнакою «Почесний працівник рибного господарства», а також «Почесною відзнакою НААН України».

Висловлюємо співчуття усім рідним та знайомим Романа Івановича. Співробітники, учні та послідовники завжди пам’ятатимуть його у своїх молитвах.

Світла та вічна пам’ять.