Прослухано вебінар «Performance-based research funding: забезпечення сталого розвитку науки та економіки»

.

10 квітня 2024 року Конопельський Роман Михайлович (аспірант), Краснопольська Ольга Вікторівна (аспірантка), Сидорак Раїса Володимирівна (аспірантка), Симон Марія Юріївна (в. о. зав. лаб.), що є представниками Ради молодих вчених Інституту рибного господарства прослухали вебінар «Performance-based research funding: забезпечення сталого розвитку науки та економіки» («Фінансування досліджень на основі результатів: забезпечення сталого розвитку науки та економіки»).

Організатором вебінару був Науковий комітет Національної ради з питань розвитку науки і технологій (https://sci-com.org.ua/) та Міністерство освіти і науки України.

Метою заходу було ознайомитись з досвідом провідних наукових установ Німеччини у контексті аналізу фінансування наукових досліджень та їх впливу на сталість економіки та суспільства.

Спікерами на вебінарі виступали — Денис Курбатов (заступник міністра освіти і науки України), Анатолій Загородній (президент Національної академії наук), Олівер Піпер (представник Федерального міністерства освіти та досліджень Німеччини BMBF), Олександра Антонюк (голова Наукового комітету Нацради), Сергій Бабак (голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій), Олексій Колежук (заступник голови Наукового комітету) та інші науковці й представники урядових структур України та Німеччини.

Анонсовано винесення на громадське обговорення, що триватиме упродовж 30 діб, проєкту нової методики атестації. Згідно нього:

1) процес атестації буде проходити в цифровій формі в системі URIS (Національній електронній науково-інформаційній системі);
2) подання матеріалів буде здійснено в цифровому форматі;
3) до атестації буде залучено іноземних експертів;
4) власне методика визначення сумарної атестаційної оцінки сформована з двох основних блоків — класифікаційного (враховуватиме оцінки кадрового потенціалу, результатів наукової діяльності, оцінювання фінансових показників діяльності) та експертного (оцінюватиме впливи досліджень на економіку, суспільство, обороноздатність і різні сфери держави і світової науки);
5) вперше будуть оцінювати кількість заявок на різні конкурси, насамперед — конкурси «Горизонт «Європа», конкурси й програми міжнародних партнерів, а також загальнодоступні державні гранти;
6) мають враховувати, скільки позабюджетних коштів наукова установа чи ЗВО зуміли залучити на проведення досліджень.

Методику заплановано затвердити до червня нинішнього року. Запуск першої черги атестацій МОН очікує розпочати з вересня 2024 року, а другу й третю чергу провести в 2025 році. Усі механізми, включно з формульним розподілом базового фінансування, повинні запрацювати з 1 січня 2026 року.